Hoe kun je onaangename geurtjes in jouw kleding en in jouw huis voorkomen & behandelen?

Hoe kun je onaangename geurtjes in jouw kleding en in jouw huis voorkomen & behandelen?

Er is niets zo onprofessioneel of onaantrekkelijk dan op het werk of op een sociale bijeenkomst aankomen en dan op een bepaalde manier ruiken. We bedoelen dan niet een heerlijk geurtje. De manier waarop je eruitziet is belangrijk, maar de geur die je afgeeft, zegt nog meer. Of jij het nu bent, jouw kleding of jouw huis, als je dat niet goed verzorgt, geef je de indruk dat je het niet zo nauw neemt en belangrijke punten mist. Jouw huis is jouw comfortzone. Het moet voelen en ruiken als jouw veilige haven en niet als een cafetaria.

 

Rommelig en stinkend is niet waaraan je denkt bij het je voorstellen van het perfecte huis. We hebben in eerdere blogs al besproken hoe je je kleding en je huis er geweldig kunt laten uitzien, maar we hebben nog niet een ander, soms gênant, probleem aangepakt. Het probleem dat jou en je huis een slechte reputatie kan geven: onaangename geurtjes. In dit blog zullen we dat probleem eens aanpakken.

 

Als het gaat om sterke en onaangename geuren, is het soms makkelijker om ze te voorkomen dan om ze te behandelen.

In dit gedeelte bekijken we verschillende activiteiten en activiteiten waaraan we deelnemen die geurtjes veroorzaken en hoe we minder plezierige aroma’s kunnen voorkomen.

DE KEUKEN: EEN MENGSEL VAN CULTUUR, AROMA’S EN GEURTJES DIE BLIJVEN HANGEN. (SORRY GORDIJNEN!)

Sommigen van ons zijn dol op koken. Sommigen van ons bestellen vaak eten. Het is een kwestie van voorkeur. Als je iemand bent, die graag kookt en in de keuken experimenteert, is de kans groot dat je op een gegeven moment geurtjes hebt gehad, die bleven hangen. De beste manier om geurtjes die blijven hangen te voorkomen, is om dat voedsel helemaal niet meer te bereiden. 

DIPPEN OF NIET DIPPEN. WAT EEN STOMME VRAAG. Natuurlijk DIPPEN WIJ! NAAN OF ROTI?

Sommige geuren zijn gewoon te moeilijk te voorkomen. Curry-gerechten zijn bijvoorbeeld gebaseerd op olie en kruiden en worden meestal in elke stoffen materiaal van je huis opgenomen. Denk hierbij aan gordijnen, het bankstel, het tapijt en kleding. Voor dit soort voedsel kun je het beste gewoon een restaurant bezoeken. Als dit niet het geval is, zou je het onderstaande gedeelte over geurbehandeling eens moeten bekijken. 

IETS RUIKT ER HEEL ONAANGENAAM 

Voor andere voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld vis (en dan vooral zalm), raden we je aan om de meest verse te gebruiken. Vis bevat namelijk een chemische stof, genaamd trimethylamine oxide, welke begint af te breken op het moment dat de vis dood is en blootgesteld wordt aan de lucht. Dit is wat die overweldigende geur veroorzaakt. Dus hoe verser de vis, hoe minder onaangename vislucht er zal vrijkomen.

 

Vermijd ook het bakken in pannen en probeer eens andere technieken zoals bakken in de oven, pocheren of (buiten) grillen. Vergeet niet om alle deuren naar de andere kamers in het huis te sluiten om te voorkomen dat de geuren zich verspreiden. Zet de ramen open om de lucht eruit te laten. Het spreekt voor zich dat jouw afzuigkap op volle toeren moet draaien.
 

IEMAND ZIN IN GEFRITUURDE KIP?

 

 

Een andere boosdoener voor de geur in huis is frituren. Gefrituurd voedsel is heerlijk, begrijp ons echt niet verkeerd, maar jouw kleding en jouw huis zullen je niet dankbaar zijn. Voor gefrituurd voedsel gelden dezelfde regels als voor vis, die hierboven staan beschreven. Om dit te voorkomen, kun je echter kiezen voor een gezondere (en niet stinkende optie): een heteluchtfriteuse!! Weinig tot geen olie = geen stank. 

Voor alle geurrijke gerechten geldt dat je zo snel mogelijk opruimt en schoonmaakt. Laat geen vuile borden, potten en pannen op het aanrecht staan! Dit zal het alleen maar erger maken. Maak het aanrechtblad schoon met een mengsel van water, azijn en citroen om de geur van eventuele gemorste saus te verbloemen. Dit voorkomt dat de geur zich verder door jouw huis verspreidt. Voorkom ook door een schort te dragen vlekken en spatjes op jouw kleding. Dit voorkomt ook (gedeeltelijk) dat je kleding de geur opneemt.

Tip van een professional: bind je haar in een knotje en gebruik tijdens het koken een douchemuts om stinkend haar dat naar curry ruikt te voorkomen.

DE BADKAMER: EEN POTPOURI VAN GEUREN. PEE-YEW! 

Ahh, de badkamer. De plek die steeds viezer wordt wanneer jij schooner wordt. Zo irritant..

 

VOCHT = MUFFE GEUR

Het probleem met badkamers is dat ze meerdere keren per dag vochtig worden en dan (hopelijk) weer opdrogen. Vocht in huis veroorzaakt een opeenhoping van schimmels, wat een muffe geur veroorzaakt. Zorg ervoor om dit te voorkomen dat jouw badkamer voldoende wordt geventileerd. Reinig minstens om de zes maanden ook de ventilator. Als de ventilatie in jouw badkamer een probleem is, probeer dan te investeren in een luchtreiniger, die de luchtcirculatie helpt te verhogen en de bacteriën, die geur veroorzaken, uit de lucht te verwijderen.

 

ANDERE… UHMMM GEUREN…

Veel mensen houden luchtverfrissers in de buurt van hun toilet om te kunnen spuiten na het gebruik. Luchtverfrissers elimineren de geuren echter niet, ze camoufleren alleen maar de geur. Probeer producten te gebruiken met ‘geurverwijderaar’ op het etiket. Wij hebben er een gevonden, die aan die beschrijving voldoet: PowAir.

Tip van een professional: gebruik om geurtjes te voorkomen vóór de grote boodschap een toiletspray, zoals: V.I.POO.

WIJ HOUDEN VAN ONZE HUISDIEREN, MAAR ZIJN ZIJ VERANTWOORDELIJK VOOR DE STANK IN HUIS?

Een huis lekker fris laten ruiken als je huisdieren hebt, houdt in dat je je huis regelmatig schoonmaakt en je huisdieren regelmatig verzorgt en wast. Er zijn een paar manieren om het gemakkelijker voor je te maken. 

DE VERZORGING EN WASSEN VAN JOUW HOND

Helaas zijn honden niet zindelijk. Ze moeten elke ochtend, middag en avond hun behoeften buiten doen. Het maakt niet uit of de zon schijnt of dat het regent of sneeuwt. Hier in Nederland regent het wel het 8490 dagen per jaar. Zorg ervoor dat je je allerbeste vriend na een wandeling in de regen goed afdroogt om een stinkende vacht te voorkomen.

 

Je hond meenemen naar een trimsalon lijkt in de winter misschien geen goed idee, maar een kortere vacht is tijdens het regenseizoen gemakkelijker te beheren (en… zoals je weet regent het hier bijna altijd). Zorg ervoor dat ze een jasje hebben voor de kou! Doe je huisdieren regelmatig in bad om ophoping van geurtjes in jouw huis te voorkomen. Dit geldt vooral als ze op de meubels mogen liggen.

 

HOUD HUN RUIMTE HEERLIJK FRIS

Je kunt je huisdieren zo vaak in bad doen als je wilt, maar als je hun bedden of manden niet ook regelmatig reinigt, zullen de geuren niet verdwijnen.  

Tip van een professional: spuit wat Febreze op het bed van jouw huisdier. Het is veilig voor huisdieren!

LATEN WE EERLIJK ZIJN… SOMS ZIJN WIJ ZELF DE OORZAAK VAN DE STANK… 

oksel geur vlek stank overhemd

 

Wij zijn mensen. We zweten, we kwijlen en we vergeten soms ook om deodorant te gebruiken… Dus de oppervlakken waar we het grootste deel van onze tijd in ons huis op doorbrengen (inclusief ons bed en de bank) absorberen onze geur. Om nog maar te zwijgen over onze kleding… 

JOUW SLAAPKAMER MOET JOUW PARADIJSJE ZIJN

Het paradijs stinkt niet! Iedereen verliest ’s nachts vocht. Bovendien komen er huidschilfertjes los als je je omdraait in bed. Als je de lakens, de kussens en de dekbedden niet regelmatig wast, kan je kamer een beetje… vreemd… beginnen te ruiken. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het ook kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld astma of allergieën. 

HALLO, HALLO, WIE STINKT ER ZO? 

De meesten van ons hebben dit wel eens ervaren. Iemand loopt een kamer binnen en wordt omringd door een vieze geur. Oké, het ruikt zeker onaangenaam. Is het de kleding? Hebben ze geen douche? Soms zijn mensen zo gewend aan hun eigen geur dat ze gewoon niet weten dat ze stinken. Hoewel het onbeleefd is voor onze neus, is het zeker onbeleefd om het ter sprake te brengen. De beste manier om dit probleem aan te pakken, is om te voorkomen dat wij deze persoon zijn. 

BABYPOEDER IS NIET ALLEEN VOOR BABYBILLEN

We hoeven je niet te vertellen dat je je moet douchen. Je weet dat je het moet doen. Wat we kunnen voorstellen is om een loofah of een scrubborstel te gebruiken. Vooral waar je het meeste zweet. Boen die holtes! Vergeet niet om je goed af te drogen voordat je kleding aantrekt. Het belangrijkste is dat je niet vergeet om deodorant te gebruiken. Als je iemand bent, die veel zweet, breng dan misschien wat extra (baby)poeder aan nadat je deodorant hebt aangebracht. Dit voorkomt ook die vervelende gele okselvlekken in het overhemd.  

IK BEN ER DOL OP! IK DRAAG HET VANDAAG, MORGEN, OVERMORGEN…

Hoewel het niet erg is om je kleding meerdere keren tussen de wasbeurten door te dragen, is het wel belangrijk om te weten hoe vaak dat eigenlijk voor jou persoonlijk is. Je kunt meer zweten dan een ander of (zoals hierboven vermeld), je kunt ruiken alsof je net uit een cafetaria komt. Rook je? Dit vermindert ook het aantal keren dat je kleding tussen de wasbeurten kunt dragen. Gemiddeld kan bij een pak een colbert meerdere keren worden gedragen dan een broek. Lees hier meer over hoe vaak je je pakken moet wassen.. Hoewel het goed is om een pak meerdere keren te dragen, is het niet goed om een shirt meer dan één keer te tussen de wasbeurten door te dragen. Blijf fris en houd je kleding ook fris. 

Er is niets mis met elke dag hetzelfde te dragen. Draag alleen niet de kleding, die je gisteren ook droeg, tenzij deze is gewassen. Dus, tenzij je Mark Zuckerberg bent en je een hele kast van exact hetzelfde shirt hebt, doe het dan gewoon niet.

Tip van een professional: bewaar een mini (reis) deodorant in jouw bureau of tas om je na de lunch even op te frissen.

HET BEHANDELEN VAN ONAANGENAME GEUREN IN JOUW KLEDING EN IN JOUW HUIS

De eerste stap bij het behandelen van geur in jouw huis is om erachter te komen waar de geur vandaan komt. Komt het uit de keuken, de meubels, de gordijnen, het tapijt, het bed of iets anders? Er zijn enkele trucs die je kunt gebruiken om de lucht in je huis op te frissen, maar als de geur uit een stoffen materiaal komt, kun je deze het beste wassen. 

#1 LAAT HET GOED LUCHTEN

Dit is het meest voor de hand liggende, maar onderschat de kracht van het luchten van je huis niet. Wanneer je naar je werk vertrekt (ervan uitgaande dat er geen huisdieren of huisgenoten zullen achterblijven), open je de ramen aan beide kanten van je huis en laat je de lucht erdoorheen stromen. Zorg ervoor dat je ramen zich niet aan de kant waar het binnen kan regenen bevinden. Je wilt natuurlijk geen rommel als je thuiskomt. 

 

#2 ABSORBEER DE GEUREN

Om hardnekkige geuren te absorberen, zet je voordat je naar bed gaat een kleine kommetje op het aanrecht en/of de tafels in de andere kamers gevuld met witte azijn, bakpoeder of koffiedik. Elk van deze drie zal de kookgeuren tegen de ochtend aanzienlijk hebben geabsorbeerd. 

 

#3 HOE KRIJG JE FRISSE LUCHT IN HUIS?

Kook in een kleine pan één kopje water met één kopje azijn. Dit zal de sterke geur in huis elimineren. Als je het tapijt of de bank ruikt, doe dan hetzelfde mengsel in een spuitfles en spuit het over de oppervlakken. Je kunt ook wat kaneel, citroen en sinaasappels koken om je huis een mooie en natuurlijke geur te geven. Dit blokkeert de sterke geur, die je probeert kwijt te raken. Je kunt dit ook doen om je huis lekker te laten ruiken.

 

#4 NIETS DAT EEN WAS NIET KAN SCHOON KRIJGEN

De stoffen artikelen jouw huis, kun je eenvoudig wassen. Dit omvat lakens, dekbedden, kussens, gordijnen en tapijt. Sommige van deze artikelen zijn mogelijk te groot om in jouw wasmachine te stoppen, dus kun je een schoonmaakdienst in de buurt vragen om hulp. Het is belangrijk om allergieën te voorkomen de gordijnen, ongeacht de geuren, minstens om de zes maanden te wassen.

Tip van een professional: als je een kommetje azijn in je huis achterlaat, absorbeert het ook de geur van sigarettenrook.

BONUS: ZORG VOOR EEN VERWELKOMENDE SFEER IN JOUW HUIS – CREËR JOUW PERSOONLIJKE ATMOSFEER

Zoals slechte geuren gasten zullen afstoten, zullen goede geuren niet alleen plezierig zijn voor bezoekers, maar zullen ze je ook op je gemak stellen als je thuiskomt. We zijn dol op de heerlijke geuren van Rituals. Probeer eens de geurkaarsen, de geurstokjes en de huisparfums. Voor andere geweldige tips om je huis luxueus te maken, kun je ons blog “Geperste lakens en zachte handdoeken” eens bekijken. 

 

Hopelijk hebben we je enkele nuttige tips kunnen geven om jouw huis aantrekkelijker te maken… en vooral ook huiselijker. Laat ons even weten welke tip jij het beste vond! 

No Comments

Post a Comment