Weg met zweet en stofhuismijt! Dekbed wassen of stomen?
Je ziet het niet, maar je dekbed wordt iedere nacht vuiler. Elk mens verliest in zijn slaap vocht door te zweten. Daarbij komen er door het draaien huidschilfers van je lichaam af. Met deze schilfers voedt de huisstofmijt zich die leeft in je dekbed en in je kussen. Vocht en familie van de spin in je bed… Je kunt je vast voorstellen dat dit geen ideale combinatie is voor een gezonde nachtrust. Laat je dekbed daarom 1 a 2 maal per jaar professioneel wassen of stomen, en slaap weer heerlijk!
Zweet en stofhuismijt niet goed voor je dekbed
Zweet
In je slaap verlies je een kwart tot een halve liter vocht. Je beddengoed wordt nat en het materiaal waarvan je dekbed gemaakt is, zwelt op. Als jij je bed uit stapt, trekt het vocht langzaam weg en krimpt het materiaal weer in. Dit proces herhaalt zich nacht na nacht. Uiteindelijk is het materiaal zo samen geklit dat je dekens minder warmte vasthoudt en jij ligt te bibberen van de kou in je bed.
Stofhuismijt
Per nacht laat je 0,5 tot 1,5 gram huidschilfers achter in je bed. Hiermee voedt de huisstofmijt zich die leeft in je beddengoed. Huisstofmijt zijn witachtige beestjes die tot de familie van de spinachtige behoren. Ze zijn slechts 0,1 tot 0,6 mm, waardoor je ze met het blote oog niet kunt zien. Stofhuismijt is niet schadelijk, behalve als je er allergisch voor bent. Allergische klachten ontstaan door de uitwerpselen van de stofhuismijt en kun je herkennen aan benauwdheid, niezen en rode ogen.
Ook al ben je niet allergisch, het idee dat er een half miljoen krioelende beestjes in je bed leven… Brrrr!
Laat je jouw dekens wassen of stomen?
Stofhuismijt gaat dood van reiniging op minimaal 60 graden Celsius. Of je een dekbed laat wassen of stomen hangt af van het materiaal. De meest voorkomende materialen zijn: wollen, donzen en synthetische dekbedden. Ieder materiaal heeft zijn eigen manier van onderhoud nodig. Check het waslabel dus even goed en houd je daaraan. Zo ben je er zeker van dat je dekbed ook na de reiniging lekker fluffy en warm is.
Over het algemeen kun je een wollen dekbed het beste laten stomen. Wol heeft een verzachtend, beschermend en waterafstotend laagje, lanoline genoemd. Wassen tast deze laag onherstelbaar aan. Ook gaat wol van wassen krimpen en wordt het stug. Dat is het laatste wat je wilt voor een dekbed.
Voor een donzen of synthetisch dekbed is wassen het advies. Nu denk je misschien: dat kan ik toch zelf? In theorie kan dat inderdaad. Let er wel op dat het beddengoed ruim in de wasmachine past. Met proppen bespaar je misschien wel geld, maar word je beddengoed uiteindelijk niet schoon. Ruimtegebrek zorgt ervoor dat er onvoldoende water en zeep bij het materiaal kunnen komen. Ook een grote droger is belangrijk. Met genoeg ruimte om warme lucht rondom het dekbed te circuleren. Een dekbed moet namelijk snel drogen om nare luchtjes te voorkomen.
Gesleep met een dekbed naar de stomerij
Is je wasmachine of droger niet groot genoeg voor je tweepersoonsdekbed? Je hoeft er niet tegenop te zien om je dekbed naar de stomerij te brengen. Dat doen wij voor je. Geen gesleep met dat enorme ding over straat, want Mr. Timesaver haalt het dekbed thuis bij je op zonder extra kosten. Afhankelijk van het materiaal van je dekbed, kun je in ons bestelsysteem kiezen voor stomen of een grote was. In beide gevallen heb je jouw dekbed binnen 24 uur weer schoon terug. Soms kan dit zelfs nog op dezelfde dag! Dus, Mr. Timesaver haalt om 8 uur ’s ochtends je vuile dekbed op en diezelfde avond kun je alweer onder een schoon dekbed slapen. Wat een luxe!
Kan jouw dekbed wel een was- of stoombeurt gebruiken? Plan een ophaalmoment online of bel 088 184 6300.
Gebruikt u onze service voor het eerst? Ontvang 10% korting op uw eerste bestelling met code welkom10
No Comments