Laat stress je er niet onder krijgen. Ontdek 6 tips om stress te managen en voorkomen.

Laat stress je er niet onder krijgen. Ontdek 6 tips om stress te managen en voorkomen.

Stress lijkt hand in hand te gaan met onze moderne levensstijl. Het leven is gevuld met zoveel frustraties, deadlines en eisen. Voor veel mensen is stress zo normaal geworden dat het een manier van leven is. Stress is trouwens niet per se slecht. Stress kan je helpen om onder druk te presteren, om je te motiveren en zelfs om je veilig te houden bij dreigend gevaar. Maar als stress overweldigend wordt, kan het je gezondheid, humeur, relaties en kwaliteit van leven beschadigen.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Wat is stress?

Stress is de manier van je lichaam om te reageren op elk soort eis of bedreiging. Als je je bedreigt voelt, reageert je zenuwstelsel door een stroom van stresshormonen vrij te laten. Dit zijn bijvoorbeeld adrenaline en cortisol, welke je lichaam klaarmaken voor noodmaatregelen. Je hart klopt sneller, je spieren spannen zich aan, je bloeddruk stijgt, je ademhaling versnelt en je zintuigen werken beter. Deze fysieke veranderingen doen je kracht en uithoudingsvermogen toenemen, versnellen je reactie en verbeteren je focus.

Door de volgende 6 tips toe te passen, kun je stress beter managen en schade aan je lichaam en geest voorkomen.

 

1. Slaap beter

Slaap wordt vaak voor lief genomen en gezien als een teken van zwakte door drukke “hardwerkende” mensen. Maar slaap heeft een groot effect op de gezondheid en jouw welzijn. Gebrek aan slaap beïnvloed stress. Slapeloze mensen ervaren een hoger stressniveau en meer psychologische belasting dan mensen die een fatsoenlijke nachtrust genieten. Slaap is een van de meest belangrijke onderdelen van gezondheid en prestatie. Zorg voor een betere nachtrust en verbeter je kwaliteit van leven vandaag!

 

2. Neem een hobby

Hobby’s zijn niet alleen voor mensen die een rustig en relaxed leven leiden. Drukke mensen, met volle agenda’s, hebben juist een hobby nodig. Het geeft ze toestemming om een break te nemen, even geen verantwoordelijkheden, en het voegt betekenis en plezier toe aan het leven. Degenen die zich overweldigd voelen door hun baan kunnen profiteren van een hobby, omdat die een uitlaadklep vormt voor stress. Het is iets om naar uit te kijken na een zware dag/week op een stressvolle werkplek.

 

3. Dagelijkse planning

Je werkdruk is waarschijnlijk hoog en je hebt veel andere (dringende) taken op je to-do lijst.

Hierom ben je onrustig, kun je je niet concentreren en alles lijkt je af te leiden. Iedere avond maak je een planning voor de volgende dag, inclusief een ochtendroutine. Door een goede ochtend routine voor jezelf te creëren, focus jij je op wat belangrijk voor je is die dag. Plan je dagen volgens de Eisenhower’s Urgent/Important Principle zoals je hieronder in de tabel. Dit principe helpt je om prioriteiten te stellen en te bepalen welke activiteiten je afleiden. Start dagelijks georiënteerd, efficiënt en bewust aan je doelen, terwijl je controle houdt over de rest van de dag.

 

 

tasks importance stress

 

4. Onderhoud sociale contacten

Sociale contacten onderhouden is de snelste en meest effectieve manier om stress te managen. Met iemand praten zorgt ervoor dat je je veilig en begrepen voelt, daarbij kalmeert het je zenuwstelsel. Ga lunchen of koffie drinken met een vriend, pak een filmpje, plan een wekelijkse dinner date in of ga eenvoudigweg wandelen met een collega. Jezelf kwetsbaar opstellen is geen teken van zwakte. De meeste mensen zullen zelfs gevleid zijn dat je ze jouw verhaal toevertrouwt.

 

 

stress voorkomen

5. Je klusjes uitbesteden

Boodschappen doen, koken, schoonmaken en wassen kost veel tijd. Het lijken makkelijke, simpele taken, maar ze geven je eigenlijk best veel onnodige stress. Ze dragen niet bij aan je persoonlijke groei, maar wegen wel zwaar op je schouders. On-demand services groeien snel en als je kijkt naar onze huidige levensstijl is het niet moeilijk om te begrijpen waarom dat is. We willen meer gemak, meer eenvoud, en om eerlijk te zijn, soms hebben we gewoon hulp nodig. Je boodschappen in de keuken gebracht, eten kant-en-klaar aan de deur (keuze uit veel gezonde opties!), en je vuile was opgehaald en schoon weer thuis bezorgd in een paar klikken. Zo kun je je focussen op de belangrijke dingen (zie #3) en krijg je meer gemoedsrust.

6. Beweeg & Mediteer

Oefeningen zijn goed voor je lichaam. Dat weet je. Iedereen weet dat, maar je bent te druk en gestrest om het in je dagelijkse routine in te passen. Zelfs een kleine oefening doet veel voor stressmanagement. Het maakt endorfines (de feel-good neurotransmitters van je hersenen) aan. Het is meditatie in beweging. Je vergeet de dagelijkse irritaties door je te focussen op het aanspannen en ontspannen van je lichaam. Het doen van oefeningen verbetert je humeur, je zelfvertrouwen en je ontspant ervan.

 

Dagelijks een paar minuten mediteren kan je rust en innerlijke vrede herstellen. Iedereen kan mediteren. Het is simpel, goedkoop en het vereist geen speciale uitrusting. Bekijk Headspace voor begeleide meditaties die je eenvoudig in je dag kan passen.

No Comments

Post a Comment