Ben je jezelf aan het saboteren? Deze 9 tips helpen je om beter te slapen en leven.

Ben je jezelf aan het saboteren? Deze 9 tips helpen je om beter te slapen en leven.

We werken hard om uit te blinken in ons werk en om ons huishouden bij te houden. Deze lange dagen proberen we te compenseren met gezonder eten en af en toe bewegen, maar vaak negeren we hetgeen wat onze gezondheid en prestaties het meest beïnvloed: slaap. Het is bewezen dat goede nachtrust je gezondheid, geheugen, concentratie, creativiteit en productiviteit verbetert. Als je langdurige te weinig slaapt, vergoot dit de kans op diabetes, depressie, stress, hart- en vaatziekten en zelfs gewichtstoename. Slechte slaap overkomt ook goede mensen. Laat het jou niet overkomen.

 

Met deze 9 tips verbeter je jouw nachtrust en daardoor je kwaliteit van leven.

 

1. Maak ’s ochtends je bed op

Herinner je je het gevoel dat je hebt als je in een hotel verblijft? Je komt de nette kamer binnen en het bed straalt je tegemoet. Direct licht je humeur op. Je kijkt ernaar uit om in dat hemelse bed te klimmen. Dat gevoel kan je thuis nabootsen. Door iedere morgen je bed op te maken, ziet de slaapkamer er altijd opgeruimd uit. Een opgeruimde kamer verlaagt je stress niveau. Neem iedere ochtend twee minuten de tijd en wordt ’s avonds beloond met een gelukzalige gemoedstoestand.

 

bed sheets comforter pillow clean wash

 

2. Beweeg

Slechts 150 minuten gematigde beweging per week zorgt voor 65% verbetering van je nachtrust. Dat toonde een onderzoek van de The National Sleep Foundation aan dat werd gehouden onder meer dan 2.600 mannen en vrouwen, in de leeftijd van 18-85 jaar. Die verbetering bereik je dus al door 20 minuten per dag te bewegen! Maak een wandeling tijdens de lunchpauze, loop meer/langer met de hond (van de buren), stap eerder uit de bus of tram en loop het laatste stuk naar je eindbestemming. Door te bewegen voel je je gedurende de hele dag energieker en het is bovendien goed voor je hart.

 

3. Water drinken

Een kleine verandering in je dieet kan je helpen om beter te slapen, actiever te zijn en om meer energie te hebben gedurende de dag. Drink meer water! Uitdroging is de belangrijkste oorzaak van vermoeidheid overdag. Water is essentieel voor bijna al je lichaamsfuncties, vooral je hersenfunctie. Dus, het zou geen verrassing moeten zijn dat uitdroging de gezonde hersenfunctie ontwricht tijdens je slaap.

 

4. Schone lakens & dekbedden

Je ziet het niet, maar je dekbed wordt iedere nacht vuiler. Elk mens verliest in zijn slaap vocht door te zweten. Daarbij komen er door het draaien huidschilfers van je lichaam af. Met deze schilfers voedt de huisstofmijt zich die leeft in je dekbed en in je kussen. Vocht en familie van de spin in je bed… Je kunt je vast voorstellen dat dit geen ideale combinatie is voor een gezonde nachtrust. Laat je dekbed (en kussen) daarom 1 a 2 maal per jaar professioneel wassen of stomen, en slaap weer heerlijk! Het is ook een goed idee om je lakens en kussenhoezen iedere week of om de week te wassen.

 

schone lakens dekbedden

 

5. Seizoenswisseling

Het wordt warmer in Nederland (ja, zomer!), maar slapen in een drukkende kamer is niet ideaal. Oververhitting is een van de (fysieke) hoofdoorzaken van slechte slaap. Het type laken dat je hebt, heeft hier invloed op. Sommige materialen houden warmte vast. Hierdoor heb je het ’s nachts warmer dan nodig. Het is verstandig om lakens van verschillende soorten materialen aan te schaffen. Verander de lakens als het seizoen wisselt, zodat je het minder heet hebt en daardoor lekkerder slaapt. Hetzelfde geldt voor de koudere maanden.

 

Richtlijn materialen

Warme maanden: katoenen of linnen lakens

Koude maanden: flanellen lakens

Koud & warm weer (veranderlijk): zijde of satijnen lakens

 

6. Geen koffie meer!

Grapje! Het is wel verstandig om het gebruik van cafeïne 4 tot 6 uur voor bedtijd te vermijden. Cafeïne zit in koffie, frisdrank, ijsthee, chocolade en verschillende pijnstillers. Niet veel mensen weten dat cafeïne tot wel 12 uur in je lichaam aanwezig blijft. Dus, probeer geen koffie meer te drinken na de lunch of drink cafeïnevrije koffie na het diner als je er strek hebt.

 

 

coffee minder beter slapen

7. Plannen maken = beter slapen

Door een goede ochtend routine voor jezelf te creëren, focus jij je op wat belangrijk voor je is die dag. Je start doelgericht, efficiënt en bewust en houdt zo controle over het verloop van de dag. Daarbij slaap je beter als je de volgende dag al gepland en georganiseerd hebt. Zo kan je geest zorgenvrij rusten.

 

8. Shower power

Voordat we klaar zijn om naar bed te gaan, daalt de lichaamstemperatuur en dat activeert weer andere automatische reacties die ons voorbereiden op de slaap. Als deze verschuiving plaatsvindt, ontsnapt er lichaamswarmte door de huid. Dit is waarom je huid ’s nachts warmer aanvoelt. Als je de slaap wilt bevorderen, kun je een warme douche of bad nemen.
De daling in de lichaamswarmte nadat je uit de douche stapt, leidt tot slaperigheid. Zorg er verder voor dat de temperatuur in je slaapkamer niet te warm of te koud is. Dit bemoeilijkt het vangen van z’s. Er wordt gezegd dat de ideale temperatuur voor slaap 18 graden is.

 

9. Weg met het oude…

Koop iedere twee jaar nieuw beddengoed. Zoals de meeste kleren (behalve spijkerbroeken en sneakers) ziet nieuw beddengoed er gewoon beter uit. Je voelt je beter als je slaapt onder een mooi dekbedovertrek. Heet water en vaak wassen, verkort de levensduur van je beddengoed. Kan je niet zo lang wachten en wil je een goedkopere oplossing? Door nieuwe kussenhoezen te kopen, ziet het geheel er al heel anders uit. Je comfortabel voelen, zorgt absoluut voor een betere nachtrust.

 

BONUS

10. Verander je slaapkamer in een droompaleis

  • Schone lakens
  • Opgemaakt bed
  • Koele temperatuur (18 C)
  • Zachte muziek/sfeer (natuur of regen geluiden)
  • Donkere kamer
  • Fles water (drinken = goed)

 

No Comments

Post a Comment