Verzorging & Onderhoud: Hoe vaak moet je je gordijnen reinigen?

Verzorging & Onderhoud: Hoe vaak moet je je gordijnen reinigen?

Gordijnen zijn absoluut essentieel voor een huis. Ze voegen niet alleen schoonheid aan jouw huis toe, maar blokkeren ook vuil en stof van buitenaf, voorkomen dat de wind te hard waait en laten de juiste hoeveelheid zonlicht naar binnen. Omdat gordijnen vaak minder aandacht vereisen, is het heel gemakkelijk om de verzorging en het onderhoud volledig over het hoofd te zien. Er zijn veel huiseigenaren die nog steeds niet zeker weten hoe vaak hun gordijnen moeten worden gereinigd en wat de juiste manier is om ze te reinigen.

 

Dus hoe vaak moet je je gordijnen reinigen?

 

gordijnen reinigen stomen wassen strijken persen schoon stof

 

DE JUISTE VERZORGING VAN GORDIJNEN KAN ALLERGIEËN VOORKOMEN

Gordijnen trekken van nature stof aan en absorberen na verloop van tijd ook geuren. Het wordt aanbevolen om jouw gordijnen om de drie tot zes maanden te reinigen. Het is een goed idee om jouw gordijnen regelmatig te reinigen om jouw huis fris en schoon te houden.

 

GORDIJNEN MET DE WASMACHINE WASSEN

Als jouw gordijnen in de wasmachine mogen worden gewassen (raadpleeg de onderhoudsadvies op het etiket), kun je dat waarschijnlijk zelf doen. Kies een mooie warme zonnige dag om ze na een zachte wasbeurt in de open lucht te laten drogen. Zorg ervoor dat je je gordijnen strijkt terwijl ze nog een beetje vochtig zijn en hang ze dan onmiddellijk op om kreuken te voorkomen.

 

Houd er rekening mee dat gordijnen veel stof bevatten, waardoor ze vaak onhandelbaar kunnen zijn in een kleine/beperkte woonomgeving. Als je je zorgen maakt over dat je wasmachine niet groot genoeg is, je strijkplank te klein is of dat je nergens je gordijnen kunt laten drogen, kun je misschien beter professionele hulp inroepen.

 

Hetzelfde geldt voor gordijnen met vlekken. Laat het verwijderen van vlekken uit gordijnen over aan een professioneel gordijnenreinigingsbedrijf zodat je niet het risico loopt om jouw gordijnstoffen te beschadigen.

 

GORDIJNEN REINIGEN/LATEN STOMEN

Gordijnen die zijn gemaakt van zijde, linnen of een andere gevoelige stof moeten professioneel chemisch worden gereinigd. De reden hiervoor is dat het hete water, het wasmiddel en de constante wrijving in de wasmachine gemakkelijk schade, zoals vervagen of krimpen, kan veroorzaken. Gordijnen kunnen een dure investering voor jouw huis zijn, dus is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je er jarenlang plezier van hebt.

 

WANNEER MOETEN GORDIJNEN VAKER WORDEN GEREINIGD?

Hoewel het reinigen van de gordijnen om de die tot zes maanden voldoende is voor de meeste huishoudens, raden we toch aan om vaker te reinigen als de volgende factoren een rol in jouw huis spelen:

 

Allergiën

Gordijnen kunnen een verscheidenheid aan veel voorkomende allergenen herbergen, waaronder stof, pollen, schimmelsporen, dierenharen en huidschilfers. Als jij of een gezinslid symptomen van een allergie vertonen, dan moet het reinigen van de gordijnen en de tapijten een cruciaal onderdeel van jouw huishoudelijke routine zijn.

 

Roken

Rookdeeltjes van sigaretten, sigaren en pijpen worden gemakkelijk in gordijnstof opgenomen. Als je je gordijnen niet wilt laten vergelen of een sterke geur van rook in jouw huis wilt hebben, zorg er dan voor dat je voldoende frisse lucht binnenlaat en jouw gordijnen, indien mogelijk, elke maand reinigt.

 

Je woont in de buurt van de zee

Als je in de buurt van de zee woont en vooral als je uitzicht op zee hebt, is zout niet je allerbeste vriend. Zoute zeelucht kan zowel de gordijnen als de ruiten aantasten. Slijtvaste gordijnstoffen zijn dan jouw beste keuze en regelmatig reinigen is dan echt een must.

 

Hoe houd jij je gordijnen schoon en fris? Deel in het commentaarveld hieronder jouw beste advies.

No Comments

Post a Comment