Kleren naar de stomerij en wasserette brengen is duurzaam

Kleren naar de stomerij en wasserette brengen is duurzaam

Buy less. Choose well. Make it last. Quality, not quantity. Everybody’s buying far too many clothes.”

 

Vivienne Westwood deed deze uitspraak een aantal jaar geleden. En met de lancering van de documentaire True Cost vorig jaar leek de boodschap alleen maar meer gewicht te krijgen. Onze ogen zijn geopend wat betreft ons koopgedrag. Het aanschaffen van goedkope kleren is goed voor onze portemonnee, maar meestal niet goed voor de aarde en de mensen die deze kleren maken.

Vet lost niet op in water.


Goedkope kleren zijn in de regel gemaakt van synthetische stoffen. Dat zijn niet de beste stoffen voor je huid. Ze ademen niet, waardoor je veel zweet en na een tijdje onaangenaam ruikt. Als je een lange dag doorbrengt op kantoor is dat het laatste wat je wilt. Waarschijnlijk draag je daarom overhemden van katoen, blouses van zijde en broeken van wol, linnen of leer. Als daar olie, smeer, jus, make-up of andere vettigheid op komt, kun je de kleding het best naar de stomerij brengen. Vet lost nou eenmaal niet op in water, hoewel wasmiddelenfabrikanten dat wel altijd beweren!

 

Professionele textielreiniging is 2 keer milieuvriendelijker dan thuiswas.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt er aan de reiniging bij de stomerij geen stoom (en dus geen water) te pas. Alleen voor het persen en strijken wordt stoom gebruikt. Om je kleren te reinigen gebruikt de stomerij de chemische vloeistof perchloorethyleen (PER). Met PER wordt het milieu belast, maar niet meer dan dat dit gebeurt met thuiswassen. De wasmachine thuis gebruikt veel water (52,9 liter per wasbeurt) en stroom (1000 watt voor de wasmachine en 2400 watt voor de droger). Omdat de wasserette met grotere apparaten wast, kan er veel kleding in een keer gewassen worden. Wanneer dezelfde hoeveelheid kleding in meer, kleinere wasmachines gewassen wordt, kost dit meer water, zeep en stroom. De wasserette is om deze reden het milieuvriendelijkst.

 

Gestoomde kleren gaan langer mee.


Bang dat je kleding sneller slijt door te stomen, hoef je overigens niet te zijn. Door de voorzichtige behandeling gaan gestoomde kleren juist vaak langer mee. Ook dat is goed voor het milieu, want zo hoef je minder vaak kleren te kopen. Hey, waar ging het begin van dit artikel ook alweer over :). De conclusie die we langzaam kunnen trekken, is dat de stomerij en de wasserette bijdragen aan duurzaamheid.

 

Wat is duurzaamheid?


Dit is de definitie van duurzaamheid volgens de World Commission on environment en Development van de Verenigde Naties in het rapport “Our Common Future”:
Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.Kortom: de behoeften van de mensen op aarde vervullen zonder dat er andere mensen, het milieu of de economie in gevaar komen. Want ja, we willen geld verdienen en van de welvaart genieten, maar het is ook onze taak om de wereld in goede conditie achter te laten voor de generaties in de toekomst.

 

Planet & People friendly. Duurzaamheid.


Ja, ja, de stomerij en wasserette dragen bij aan duurzaamheid. Iedere stomerij houdt zich aan de strenge milieuwetgeving, waardoor er zelfs met het gebruik van PER weinig negatieve effecten op de bodem zijn. Thuiswassen kost veel water- en stroom, terwijl de wasserette dit met veel minder energie kan doen. Daarbij zorgt professionele textielreiniging ervoor dat je kleding langer mooi blijft, waardoor je minder vaak nieuwe kleren hoeft te kopen. Als je zelf let op welke kleding je koopt, van natuurlijke stoffen en niet onder slechte arbeidsomstandigheden gemaakt, loop je er altijd planet & people friendly bij.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

No Comments

Post a Comment